Projecten

Uniek in Nederland: 90 meter hoge BrinkToren heeft EPC-score -0,01

DubbeLL, Mecanoo architecten
DubbeLL, Mecanoo architecten
DubbeLL, Mecanoo architecten
100neutral vangaslos
Onderwerpen
energie, intergrale-duurzaamheidsopgave, gezondheid
Diensten
onderzoeken, ontwerpen
Plaats
Amsterdam
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
DubbeLL, Mecanoo architecten, We Drive Solar, Dakdokters

De ‘BrinkToren’ in Overhoeks (Amsterdam) wordt een groene, duurzame en bruisende toren, waar gelukkig wonen, werken, ondernemen en ontspannen in een gezonde omgeving centraal staat. Het plan bestaat uit ca. 400 woningen, waaronder 120 sociale huurwoningen voor Ymere, 30 zorgwoningen, een buurtkamer en ruim 250 middeldure huurwoningen, die door Xior geëxploiteerd zullen worden.

Het gebouw als bron van energie

Merosch heeft vormgegeven aan het energieconcept. De 90 meter hoge toren heeft een zeer lage EPC-score van -0,01. Het vervolg is dat Merosch de EPC-berekeningen en BENG-berekeningen maakt, zodat de belofte kan worden waargemaakt.

De woningen worden verwarmd en gekoeld met een WKO-installatie. De energie wordt opgewekt met verticale zonnepanelen op de gevels en een windturbine op het dak. Om te voorkomen dat de wind- en zonnestroom voor pieken op het net zorgen, worden de laadpalen in de parkeergarage bi-directioneel. Zo wordt flexibele opslagcapaciteit gecreëerd die het elektriciteitsnet ontlast en energie buffert.

Projectenoverzicht