Minimaal BREEAM 4 sterren voor Wisselspoor.

Bron beelden: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon

Verborgen aan het spoor, ligt hier de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel, in de volksmond bekend als Werkspoor. Dit gebied wordt de aankomende jaren omgetoverd tot een fijn woonmilieu en met behoud van het industrieel erfgoed: zoals de oude hallen en delen van wissels en sporen. Dat maakt Wisselspoor een ‘Stoer Stukkie Stad’. Naast een gevarieerd aanbod van woningen vind je hier interessante voorzieningen, zoals ambachtelijke horeca en creatieve ondernemers. De perfecte balans tussen ontspannen wonen en inspirerend werken.

TBI dochteronderneming Synchroon is momenteel volop bezig met de uitwerking van het eerste deelgebied bestaande uit circa 130 woningen en de transformatie van de Bovenbouwwerkplaats waarin ruimte is voor een parkeergarage van 180 parkeerplaatsen, 1.450 m2 aan kleinschalige bedrijfsruimten en 500 m2 horeca. In het totale plangebied is ruimte voor circa 1.000 tot 1.200 woningen.

“De perfecte balans tussen ontspannen wonen en inspirerend werken”

 

Hoge ambitie: BREEAM 4 sterren

De gemeente Utrecht heeft hierbij besloten om de integrale duurzaamheidsprestatie van het gebied vast te stellen met de BREEAM gebiedsontwikkeling methodologie, waarbij het de ambitie is om minimaal vier sterren (voorheen Excellent) te behalen. In dat kader heeft Merosch in 2016 een preassessment uitgevoerd om te kijken op welke wijze voldaan kan worden aan deze ambitie. Uit de pre-assessment is gebleken dat met de toenmalige plannen al hoog werd gescoord, maar dat er nog wel aanvullende maatregelen benodigd zijn. Doordat de consequenties van deze aanvullende maatregelen realiseerbaar zijn, heeft Synchroon besloten om deze mee te nemen in de verdere uitwerking van het ontwerp.

In het vervolgproces is Merosch betrokken bij het project om de duurzaamheid in het (stedenbouwkundig) ontwerp te bewaken. Zo is onder andere een energievisie opgesteld op basis waarvan het energieconcept voor het gebied is bepaald. Momenteel is Merosch samen met Synchroon en overige ontwerppartners bezig met het verzamelen van de benodigde bewijslast voor de BREEAM-certificering van de ontwerpfase. De planning is om in het voorjaar van 2018 tot certificering over te gaan.

Terug naar het overzicht

"Mensen zijn geen gevangenen van het lot, alleen van hun eigen denken."
Franklin D. Roosevelt