De ambitie is om een BREEAM 4-sterren kwalificatie te behalen voor deelgebied 1.

Bron beelden: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon

Sinds 2015 is Merosch betrokken bij de transformatie van de voormalige Centrale Werkplaats Utrecht van de NS. Dit gebied wordt de komende jaren door Synchroon ontwikkeld tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied midden in de stad Utrecht onder de naam ‘Wisselspoor’. De eerste woningen in Wisselspoor deelgebied 1 worden op dit moment verkocht. Het is een unieke transformatie van een ongebruikt verlaten industrieterrein naar een levendig, zeer duurzaam, circulair en stoer stukkie stad.

BREEAM-gebied

Merosch is als adviseur en BREEAM Gebied-expert betrokken. In totaal komen er verspreid over 4 deelgebieden circa 1.000-1.200 nieuw gebouwde energieneutrale grondgebonden woningen en appartementen. De ambitie is om een BREEAM 4-sterren kwalificatie te behalen voor deelgebied 1. Dat betekent dat het ontwerp ‘Excellent’ scoort op onder andere de thema’s: management, ruimtelijke ontwikkeling en gebiedsklimaat. Op dit moment is Merosch bezig met het opstellen van een energiestrategie voor het energieneutraal ontwikkelen van deelgebied 2 tot en met 4.

Rijke historie eindelijk toegankelijk

Het bijzondere en afgesloten industriële gebied wordt door deze gebiedsontwikkeling voor het eerst echt onderdeel van de stad. Sinds circa 1860 was het een werkplaats van spoormaatschappijen, met als specialisme het maken van rijtuigen en bagagewagens. Voor de arbeiders werden arbeiderswoningen gebouwd naast het terrein. De werkplaats heeft zo een belangrijke stempel gedrukt op het ontstaan van de noordwest kant van Utrecht.

'De geschiedenis van het gebied blijft tastbaar én sfeerbepalend.'

Duurzame renovatie

In het nieuwe woon- en werkgebied ‘Wisselspoor’ komen in de historische gebouwen creatieve ondernemingen en parkeer- en horecavoorzieningen. Spoorrails en stelconplaten die nog in het gebied liggen, worden hergebruikt in het openbare gebied: stelconplaten als bestrating voor langzaam verkeer en als zitelementen, sporen als wandelpaden. De geschiedenis van het gebied blijft tastbaar én sfeerbepalend.

Parkeren in historische fabriekshal

Het grootste gebouw op het terrein is de in 1905 gebouwde bovenbouwwerkplaats. Dit gebouw is één van de te behouden cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en ligt centraal in deelgebied 1. Het gebouw wordt gerenoveerd en krijgt deels een nieuwe functie als parkeergebouw, deels als commerciële ruimtes voor creatieve bedrijvigheid en deels als horeca.

  • Eerste 3 foto's: impressies 'Wisselspoor' (STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon)
  • Foto 4 (zwart-wit): Luchtfoto van deelgebied 1 in 1921 en arbeiderswoningen (bron: Het Utrechts Archief)
  • Foto 5: 'Wisselspoor' impressie deelgebied 1 met in het midden de bovenbouwwerkplaats (bron: Synchroon)
  • Foto 6: Zichtbare geschiedenis van het terrein. 

Terug naar het overzicht

"Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen, het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen."
Goethe 1749 - 1832