Actueel & kennis

Merosch, AM en team winnen tender Populus: 200 energieneutrale woningen in Rotterdam

Nieuws 09 januari 2023 AM

Gemeente Rotterdam heeft het plan Populus uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag ‘Romeynshof’ in Rotterdam Ommoord. Naast gebiedsontwikkelaar AM bestaat het team van plan Populus uit LEVS Architecten, LOLA Landscape Architects, Mobycon, ZieglerGautier, Merosch, BAM Wonen, BAM Advies & Engineering, de Wijde Blik, Vivid Vision en Includi. Romeynshof betreft een cultureel wijk- en gezondheidscentrum naast de gelijknamige metrohalte, dat wordt herontwikkeld naar een toekomstbestendige gebiedsontwikkeling met circa 4.500 m2 aan nieuwe gebouwen voor de bestaande functies en 200 huur- en koopwoningen.

Vivid Vision
Vivid Vision

Duurzame gebiedsontwikkeling met behoud sociale en gezondheidsfuncties

Behalve nieuwe gebouwen voor sociale en gezondheidsfuncties worden in de herontwikkeling 200 woningen en parkeerplaatsen toegevoegd. Een aanzienlijk deel van de woningen is bestemd voor het middensegment in het kader van betaalbaarheid. In het plan wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht tussen de verschillende sociale en gezondheidsfuncties, de invulling van de publiek toegankelijke plekken en de nieuwe woningen. Ook de landschappelijke visie om van het huidige Romeynshof de groenste metrohalte van Nederland te maken was onderdeel van deze uitvraag.

Veel aandacht voor ’third spaces’

In het winnende plan Populus staan ‘third spaces’ centraal. Dit zijn publiek toegankelijke plekken waar mensen hun tijd tussen werk en thuis besteden. In Populus zijn dit onder meer een bibliotheek, een gezondheidscentrum, SKVR (centrum voor kunst en cultuur-activiteiten), Centrum Jeugd en Gezin en het ERGO Onderzoekscentrum. Voor meer informatie zie de uitgave AMuse Kids.

Paris Proof

Merosch heeft het duurzaamheidsconcept ontwikkeld, zoals het circulair- en energieconcept. Daarnaast hebben we de bijbehorende berekeningen gemaakt voor de duurzaamheidprestaties GPR, MPG, BENG en Paris Proof.

De woningen in Populus zijn energieneutraal en worden grotendeels in hout gerealiseerd, waardoor wordt voldaan aan de Paris Proof uitgangspunten: samen naar een duurzaam gebouwde omgeving zonder CO₂-uitstoot. De bouw wordt naar verwachting eind 2024 gestart.

Meer informatie over het plan is te vinden op www.populus-rotterdam.nl

Actueel & kennis