Vanaf 1 januari is ons nieuwe adres: Eendrachtsweg 3, 2411 VL in Bodegraven. Een duurzaam, gezond en circulair kantoor.

Merosch zit vanaf 2018 in een prachtig gerenoveerde gymzaal uit 1955. Met deze renovatie is het onderste uit de kan gehaald op duurzaamheid en circulair gebied. Doelen: een inspirerende huisvesting en een comfortabele en gezonde werkomgeving. (WELL minimaal Gold, GPR > 9, energieleverend, #vangaslos en Greenlabel voor de tuin). 

Merosch heeft de hoogste GPR Gebouw-score gehaald binnen de categorie bestaande bouw.

Beschermen wat kwetsbaar is

Merosch heeft gemerkt hoeveel mensen uit de buurt een emotionele binding hebben met het gebouw dat verloren was gegaan bij sloop (wat ook een van de plannen van de gemeente was). Oftewel: met de renovatie is ook invulling gegeven aan een vorm van sociale duurzaamheid. "Door dit voor Bodegraven zo betekenisvolle gebouw om te bouwen tot ons kantoor laten we de markt, de politiek en onze omgeving zien dat het écht mogelijk is om met circulaire renovatie duurzame, energieleverende gebouwen te realiseren.” Aldus Schilt. 

Circulaire renovatie

Het spreekt haast voor zich dat de nieuwe gymzaal geen aansluiting op het gasnet heeft gekregen en dat er zonnepanelen op het dak komen te liggen. Er is een warmtepomp met gesloten bron en het gebouw wordt via de wand gekoeld en verwarmd.

Maar Merosch gaat verder. Bij de verbouwing van de gymzaal hebben zij zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. De vloer van de gymzaal is intact gebleven en de klimrekken zijn hergebruikt. De oude kozijnen zijn hergebruikt in het gebouw en vervangen voor speciale kunststof kozijnen, die ook in de toekomst weer kunnen worden gerecycled. De vloer is geïsoleerd met tweede keuze (B-keuze) materiaal dat anders niet meer gebruikt zou worden. Het hout dat uit de gymzaal is gehaald is hergebruikt in de entresol en er worden meubels van gemaakt. Ook oude CV-leidingen zijn gebruikt in de entresol.

Gezond Werken

Naast de circulaire renovatie krijgen het binnenklimaat en de werkplekken extra aandacht. Bij veel kantoorgebouwen is dit ondermaats; met hoger ziekteverzuim tot gevolg.

Inspireren & Living Lab

Tot slot wordt door Merosch meer dan gemiddelde inspanningen gedaan om de kennis te delen op Twitter, LinkedIn, de website en in presentaties en inspireert daardoor mensen en kinderen, waaronder concreet de kinderen van de nabijgelegen school.

“Willen we stappen vooruit maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan”, aldus Schilt. “Om die reden delen we alle kennis rondom de circulaire renovatie van onze huisvesting. Hiermee hopen we dat ons kantoor gaat dienen als een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. Deze kennis delen met de markt – ook met concurrenten - zien wij als essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving.”

Sop en klusdag

Voordat Merosch kon verhuizen, werd er door alle collega's nog hard geklust om alles netjes te krijgen. Bekijk hier de video van de sop en klusdag op 22 december 2017.

Op deze pagina vindt u alles wat er is toegepast en gedaan tijdens deze renovatie.

Via Twitter is een ware tijdlijn ontstaan vanaf het begin tot nu. 

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar het overzicht

"Hoe geweldig is het dat niemand hoeft te wachten op een moment, voordat men begint met het verbeteren van de wereld."
Anne Frank 1929 - 1945