Merosch zat als duurzaamheidsadviseur in het team van het winnende plan.

Met liefst 93 van de 100 te behalen punten heeft het team van KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling uit Utrecht de nieuwbouwtender voor het Texelse Knooperf de Tuunen gewonnen. Het plan omvat 15 ultra-duurzame koopwoningen in een collectief woonlandschap, als hart van het nieuwe Buurtskap de Tuunen, ten oosten van Den Burg.

Ronald Schaap van KRKTR en Annelies van der Nagel van Beyond Now zijn erg blij met de gunning: “Superleuk dat we ons bijzondere plan hier op Texel mogen realiseren! Onze ideeën voor deze plek bleken de ambities van de gemeente verder te brengen. Knooperf de Tuunen omvat 15 ruime, karakteristieke woningen rond een centraal erf. Onze architect ORGA heeft zich laten inspireren door de Texelse architectuur, maar gaf elke woning een andere uitstraling en grootte. De indeling mogen de bewoners zelf bepalen. We hebben rekening gehouden met eventuele toenemende zorgbehoeften, zodat de woningen ook voor wat oudere huishoudens interessant zijn.”

Ultra-duurzaam en circulair!

Daan Bruggink van ORGA ontwerpt en bouwt vanuit de overtuiging dat natuurlijke materialen standaard zullen worden vanwege hun minimale ecologische footprint. De natuur is zijn inspiratie in zowel vorm, techniek als materiaal. Door het uitgekiende ontwerp en de toepassing van natuurlijke, zeer goed isolerende materialen slaan de woningen CO2 op en is de energiebehoefte van de woningen minimaal. De natuurlijke bouwmaterialen zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden. Zo niet, dan zijn ze composteerbaar en niet schadelijk voor het milieu.

Merosch heeft vormgegeven aan het zeer duurzame energieconcept voor Knooperf. Zonnepanelen en slimme techniek zorgen voor duurzame energieopwekking. De woningen zijn all electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig hebben. Daarmee gaan we een flink stuk verder dan wonen met Nul-Op-de Meter (NOM), namelijk NOM-leven! Die extra opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor elektrische (deel) auto’s en zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel. Al met al wordt Knooperf de Tuunen zonder twijfel een van de meest duurzame buurten van heel Nederland.

Gezondheid centraal

Verder zijn de woningen zelf supergezond, met gebalanceerde ventilatie en laagtemperatuurverwarming. De gebruikte natuurlijke materialen zijn vocht- en warmteregulerend, waardoor woningen als het ware ‘ademen’ en dus meebewegen met de seizoenen. Ook buiten de woning staat gezondheid centraal, onder meer met een gemeenschappelijk voedselbos waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. 

Het winnende team

Het winnende plan voor het Knooperf is gemaakt door KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling, bijgestaan door ORGA architect, duurzaamheidsadviseur Merosch en landschapsarchitect Buiten5.

Terug naar het overzicht

"Hoe geweldig is het dat niemand hoeft te wachten op een moment, voordat men begint met het verbeteren van de wereld."
Anne Frank 1929 - 1945