Vrijdag 21 september 2018 was er een kenniscafé van MijnWaterfabriek. Johan Bel praatte ons bij over wat er zoal kan op het gebied van duurzame watersystemen.

 

Verbruik drinkwaterwater in Nederland

Johan Bel start direct goed, hoeveel drinkwater (waar dus ook de toiletten mee doorgespoeld worden)gebruiken we eigenlijk in Nederland? Zie de volgende punten:

 • Verbruik: 1.100.000.000.000 liter/jaar
 • Verlies 6%: 66.000.000.000 liter/jaar
 • Winning: 60-70% grondwater, 30-40% oppervlaktewater
 • Drinkwaterbedrijven: 10

Het drinkwater in Nederland staat onder druk, onder andere door vervuiling, verdroging en verzilting in het grondwater. Daarnaast wordt ook het oppervlaktewater vervuild denk aan chemicaliën, hormonen/medicijnen, microplastics, vervuiling buitenland en lage waterstanden.

Door klimaatverandering krijgen we meer regen, extremere buien, maar ook langere droge en nattere periodes. We zullen een manier moeten vinden om hier beter mee om te gaan.

De uitdagingen

We hebben en goede waterinfrastructuur in Nederland, maar onnatuurlijk en onhoudbaar. Er ontstaat een urgentie door de klimaatverandering om anders met water om te gaan. De uitdagingen:

 • Zeespiegelstijging
 • Neerslagtoename
 • Hittestress
 • Droogte
 • Vervuiling

Circulaire economie

Daar komt de circulaire economie om de hoek kijken. In een circulaire economie behouden we de waarde van materialen/natuur/de aarde en is het doel de bronnen/grondstoffen die we gebruiken niet te verspillen. Dat kunnen we natuurlijk ook met water toeppassen.

Circulair water

MijnWaterfabriek heeft daar een systeem voor ontwikkeld om woningen naast energieneutraal ook zogenoemd ‘waterneutraal’ te maken. Hiervoor hebben zij de Trias Aqua bedacht:

 1. Bespaar water
 2. Gebruik regenwater
 3. Hergebruik afvalwater

We moeten de stad meer gaan zien als ecosysteem. Gebouwen moeten ontworpen worden middels het idee om water te besparen. Zo kunnen groene daken worden ingezet, zodat regenwater gebruikt en gefilterd wordt. Daarnaast is het slim om de afvoer van grijs en zwart water te scheiden, zodat dit ook hergebruikt kan worden. Uiteraard kunnen we ook het regenwater goed gebruiken voor de toiletten, wasmachine en de buitenkraan. Tot slot is het ook mogelijk een regenwatersysteem aan te leggen om het water voor de douche te gebruiken.

Bekijk hier de video over de regenwatersystemen van MijnWaterfabriek

De presentatie van deze middag is te downloaden op deze pagina.

Terug naar het overzicht

"Zonder wrijving geen glans"
Ronald Schilt