PERSBERICHT

BODEGRAVEN- Adviesbureau Merosch is in de zomer van 2017 gestart met de renovatie van een gymzaal uit 1955 in Bodegraven. Vanaf januari 2018 wordt de zaal door de onderneming in gebruik genomen als kantoor. Geheel volgens de bedrijfsfilosofie wordt de renovatie van het pand uitgevoerd op een verregaande circulaire en duurzame manier. Het kantoor gaat dienen als Living Lab voor duurzaam en gezond bouwen in Nederland.

Adviesbureau Merosch richt zich op nieuwbouw- en renovatieprojecten met de hoogst haalbare ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en circulair bouwen. Dat doen zij vanuit de overtuiging dat het beter kan en beter moet. Het verbouwen van de gymzaal past perfect in dat verhaal.

Beschermen wat kwetsbaar is

“Zo’n gebouw uit 1955 kan ook plat gegooid worden om er vervolgens iets nieuws neer te zetten”, vertelt Directeur Ronald Schilt over zijn keuze voor deze opvallende huisvesting. “Echter, gaat er dan ook iets iconisch verloren waar mensen waarde aan hechten. Daarnaast putten we de bronnen van de aarde minder uit door het circulair renoveren van het gebouw. Door dit voor Bodegraven zo betekenisvolle gebouw om te bouwen tot ons kantoor laten we de markt, de politiek en onze omgeving zien dat het écht mogelijk is om met circulaire renovatie duurzame, energieleverende gebouwen te realiseren.”

Circulaire renovatie

Het spreekt haast voor zich dat de nieuwe gymzaal geen aansluiting op het gasnet krijgt, en dat er zonnepanelen op het dak komen te liggen. Er komt een warmtepomp met gesloten bron en het gebouw wordt via de wand gekoeld en verwarmd. Maar Merosch gaat verder. Bij de verbouwing van de gymzaal proberen zij zoveel mogelijk oude materialen te hergebruiken. Zo blijft de vloer van de gymzaal in tact en worden de klimrekken hergebruikt onder andere voor een groene muur. De oude kozijnen worden hergebruikt in het gebouw en vervangen voor speciale kunststof kozijnen, die ook in de toekomst weer kunnen worden gerecycled. De vloer wordt geïsoleerd met tweede keuze (B-keuze) materiaal dat anders niet meer gebruikt zou worden.

Gezond Werken

Naast de circulaire renovatie krijgen het binnenklimaat en de werkplekken extra aandacht. Bij veel kantoorgebouwen is dit ondermaats; met hoger ziekteverzuim tot gevolg. Om dit te voorkomen onderzoekt Merosch momenteel waaraan het nieuwe kantoor moet voldoen om een WELL-certificering te ontvangen. De WELL Building Standard® richt zich specifiek op gezondheid en welzijn van medewerkers. Het doel is om gebouwen te realiseren die een bijdrage leveren aan het bevorderen en beschermen van de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Living Lab

De kennis die Merosch opdoet bij het verbouwen van hun pand, houdt het bedrijf niet voor zichzelf. “Willen we stappen vooruit maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan”, aldus Schilt. “Om die reden delen we alle kennis rondom de circulaire renovatie van onze huisvesting. Hiermee hopen we dat ons kantoor gaat dienen als een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. Deze kennis delen met de markt – ook met concurrenten - zien wij als essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving.”

Merosch documenteert de voortgang van de verbouwing via een speciale pagina op de website, op Twitter en op LinkedIn

----------------------------------------------------------Einde bericht---------------------------------------------------------------

Contactinformatie

Wilt u meer informatie ontvangen of een interview met Ronald Schilt? Neem gerust contact met ons op.

Per mail: Esther Wagensveld: e.wagensveld@merosch.nl

Telefonisch: Esther Wagensveld via: 0172-651264 of 06-28813308

Terug naar het overzicht

"Hoe geweldig is het dat niemand hoeft te wachten op een moment, voordat men begint met het verbeteren van de wereld."
Anne Frank 1929 - 1945