Een steeds aantrekkelijker alternatief voor de gasketel

Een nieuw jaar geeft ruimte voor nieuwe kansen, ook in de bouwsector. Nu al lijkt het erop dat het jaar 2016 een enorme kans biedt voor het grootschalig toepassen van warmtepompen als serieus alternatief voor de standaard gasketel.

De volgende drie ontwikkelingen maken dat 2016 wel eens het jaar van de warmtepomp zou kunnen worden:

1. Verschuiving energiebelasting
De eerste belangrijke verandering is een aanpassing in de energiebelasting voor zowel elektriciteit als gas. Voor elektriciteit betalen gebruikers in 2016 twee eurocent per kWh minder belasting. Tegelijkertijd neemt de energiebelasting op gas toe met 6 cent per kubieke meter. Dit betekent dat het door deze belastingstijging 9% duurder is geworden om op gas te verwarmen, terwijl verwarmen op elektriciteit juist 9% minder kost. Daardoor wordt het verwarmen met een warmtepomp in financieel opzicht opeens een stuk interessanter.

2. Subsidie op warmtepompen
De tweede belangrijke verandering is het instellen van een subsidie voor warmtepompen door de overheid. Particulieren en zakelijke gebruikers die een warmtepomp aanschaffen, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen die op kan lopen tot wel 40% van de aankoopprijs. Natuurlijk zijn er extra kosten voor installatie en eventueel boren van een bron, maar dan nog zorgt de subsidie voor een significante daling van de kosten voor warmtepompsystemen. Niet alleen de energiekosten maar ook de aanschafkosten van warmtepompen gaan daarmee aanzienlijk omlaag.

3. Veranderende kijk op gasgebruik
Naast dat het gebruik van warmtepompen financieel steeds aantrekkelijker wordt, zijn er de laatste tijd ook steeds meer maatschappelijke vraagstukken omtrent gasgebruik. Twee prominente voorbeelden zijn de aardbevingen in Groningen en de bekoelde verhoudingen met grootleverancier van gas Rusland. De vraag is nu niet meer zozeer of, maar wanneer we ons gasgebruik sterk gaan (of moeten) reduceren. Gas wordt door deze problemen en door bijvoorbeeld klimaatafspraken en energieprestatie-eisen steeds minder de logische standaard optie om gebouwen mee te verwarmen.

De nieuwe standaard voor verwarmen
Uit deze veranderingen blijkt dat de warmtepomp goede potentie heeft om de standaard te worden van nieuwe verwarmingssystemen in 2016. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel en politiek gezien lijkt de warmtepomp het te kunnen winnen van de gasketel. Het belangrijkste wat er nu nog moet gebeuren is een verandering van mindset: als er een nieuw verwarmingssysteem wordt aangelegd moet als eerste gedacht worden aan de warmtepomp in plaats van een gasketel. Wanneer we dit voor elkaar krijgen weet ik zeker dat 2016 het jaar van de warmtepomp wordt. En daarmee een stapje naar een duurzamere gebouwde omgeving.

Deze blog verscheen ook op duurzaamgebouwd.nl

Terug naar het overzicht

"Als men ziet wat juist is, en het nalaat, is het gebrek aan moed."
Confusius 551 v.c. - 479 v.c.