BLOG: Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag dat de aarde 'op' is. Wij proberen hier wat tegen te doen. Lees in deze blog hoe.

Vandaag is het Earth Overshoot Day. ‘Earth Overshoot Day’ is de dag van een bepaald jaar wanneer - vanaf 1 januari geteld - de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd kan opbrengen. Elk jaar schuift Earth Overshoot Day op naar een vroegere datum in het jaar. We gebruiken meer en meer grondstoffen en putten daarmee de aarde uit. Om dit tegen te gaan, moeten we richting een circulaire wereld waarin grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Zorgvuldiger omgaan met de grondstoffen, materialen en gebouwen die we al hebben, is nodig om de druk op de aarde te verlichten. Bij Merosch proberen we ons steentje bij te dragen door in onze projecten in te zetten op circulariteit en hergebruik. 

Ons eigen circulaire kantoor

Ons eigen kantoor is een oude gymzaal uit 1955 waarbij we vrijwel niets hebben gesloopt. Het kantoor is nu energieleverend en van het gas los. Oude materialen in het gebouw zijn hergebruikt, zoals de verwarmingspijpen in de trapleuning en oude kozijnen als tussenwand. Ook voor nieuwe producten is bewust gekozen voor materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden, zoals de circulaire kozijnen van Deceuninck. Het is een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. 

Circulaire projecten

We zijn betrokken bij verschillende circulaire projecten. Zoals voor de gemeente Haarlem, die inzet op circulaire innovaties en kennisontwikkeling. Voor de gemeente Houten hebben we meegewerkt aan Circulair Hofstad 4B. In Amsterdam zijn we bezig met project het Zandkasteel, waarbij een oud ING-kantoor wordt getransformeerd naar een internationale school. Hiervoor gaan we een volledige inventarisatie doen om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken. Een ander project in Amsterdam is een tijdelijke school die geheel modulair en demontabel is en dus elders inzetbaar. In Utrecht zijn we betrokken bij Merwedekanaalzone: een gebiedsontwikkeling met 6.000 woningen waar de circulaire ambities hoog zijn.

Ten slotte heeft onze nieuwe medewerker Nordin Oudshoorn zijn afstudeeronderzoek naar circulaire installaties gedaan, binnenkort verschijnt zijn verslag en conclusies. Houd onze website in de gaten. 

Merosch Open Source ‘Van circulair beleid naar ontwerpen en bouwen’

Op maandag 23 en woensdag 25 september organiseren we een Merosch Open Source met het thema ‘Van circulair beleid naar ontwerpen en bouwen’. Enkele van bovengenoemde projecten worden toegelicht. Daarnaast kan iedereen die bezig is met circulaire bouwprojecten en ervaring heeft opgedaan, zijn kennis weer delen. Want, willen we stappen vooruit maken, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan. Kijk hier voor meer informatie

Spreken bovenstaande projecten je aan en wil ook jij je steentje bijdragen? We zoeken nog collega’s KLIK hier voor meer info.

Terug naar het overzicht

"Als men ziet wat juist is, en het nalaat, is het gebrek aan moed."
Confusius 551 v.c. - 479 v.c.