Architect en projectontwikkelaar Cord Siegel leidde ons op 13 juni rond bij duurzame projecten Iggy en het Ohboy Hotel in Malmö.

Na een lunch bij woningcorporatie LKF hebben we de trein gepakt naar Malmö, waar een huurfiets voor ons klaar stond. Na een korte fietstocht door de binnenstad bereikte we het Project Iggy, waar architect en projectontwikkelaar Cord Siegel ons op stond te wachten. Na een toelichting in de bouwkeet en een korte rondleiding over de bouwplaats, zijn we verder gefietst naar het eveneens door Cord Siegel ontworpen en ontwikkelde OhBoy Hotel. Na ook hier een rondleiding te hebben gehad, zijn we verder gefietst naar de wijk Vastra Hamnen alwaar onze collega Margriet ons langs de hoogtepunten leidden. Na een overheerlijke ijsje aan zee met uitzicht op ´The Bridge´, een hapje eten in de stad en een biertje op het terras bij het station hebben we tenslotte de trein terug gepakt naar Kopenhagen.

Geen discussie over #vangaslos

Opvallend aan de bezochte projecten in Malmö is dat de focus niet zozeer op energie(zuinigheid) is gericht. De discussie #vangaslos en aardgasloos is in Scandinavië geen issue aangezien het overgrote deel (meer dan 90%) is aangesloten op stadsverwarming. Des te opvallender is het dan ook dat beide projecten van Cord Siegel zijn voorzien van warmtepompen met gesloten bodemwarmtewisselaars. Vanwege het ontbreken van een ‘salderingsregeling’ is ook de toepassing van zonnepanelen geen wijdverspreid fenomeen. Overige energiemaatregelen zoals goede isolatie en balansventilatie zijn dan wel weer gemeengoed.

Gezondheid, klimaatadaptatie, sociale cohesie en duurzame mobiliteit

Daarentegen zijn thema’s als gezondheid, klimaatadaptatie, sociale cohesie en duurzame mobiliteit belangrijkere thema’s. Zaken als groendaken, groene gevels en wadi’s voor hemelwaterberging en ter voorkomen van city heat stress worden bij nieuwbouw op grote schaal toegepast.

Ook duurzame mobiliteit wordt actief gestimuleerd. Het OhBoy hotel is zodanig uitgevoerd met extra grote liften en balkons dat bewoners hun fiets mee kunnen nemen en naast de voordeur op de galerij kunnen stallen. Daarnaast zijn er deel(bak)fietsen aanwezig en zijn er faciliteiten om je band op te pompen en je fiets schoon te maken.

Een ander interessant aspect is de aandacht die besteed wordt aan sociale cohesie. De stedenbouwkundige opzet in de nieuwbouwwijk Vastra Hamnen is dusdanig (kleine gezellige binnenplaatsen en pleintjes) dat mensen uitgenodigd worden om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten. Daarnaast zijn zowel in het Project Iggy als het OhBoy hotel gemeenschappelijke ruimten gecreëerd die kunnen worden gebruikt voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen. Specifiek detail van het OhBoy hotel is nog dat de hotelkamers op de begane grond zitten en de voordeur aan de straatkant hebben, waardoor bezoekers worden verleid naar buiten te gaan.

Al met al hebben we hier voldoende inspiraties en ideeën opgedaan voor onze projecten in Nederland. 

Overige verslagen studiereis Merosch

Dit verslag maakt onderdeel uit van 4 verslagen een samenvatting vind je hier.
Klik op onderstaande linkjes voor de andere verslagen:

Het hele programma van de reis kunt u downloaden op deze pagina.

Terug naar het overzicht

"Hoe geweldig is het dat niemand hoeft te wachten op een moment, voordat men begint met het verbeteren van de wereld."
Anne Frank 1929 - 1945