Oud ING-hoofdkantoor wordt maximaal circulair gerenoveerd en deels getransformeerd naar een internationale school.

Foto's: Alberts & Van Huut

Door de groei van internationaal onderwijs heeft de gemeente Amsterdam drie torens in het gebouw ‘Zandkasteel’ gekocht. De torens worden getransformeerd naar een nieuwe vestiging van AICS (Amsterdam International Community School). De ambitie is om deze drie torens zo circulair mogelijk te renoveren. Het bruto vloeroppervlak van de drie torens is 16.800 m2. Het is geschikt voor 1400 leerlingen, docenten, parkeren van fietsen.

In de overige torens zullen appartementen en commerciële functies worden gerealiseerd.

In 1987 al duurzaam kantoorgebouw

Het Zandkasteel is gebouwd in 1987. Het gebouw heeft een originele organische architectuur en is voorzien van bijzondere kenmerken als inpandige waterwerken. In deze periode was het gebouw één van de meest duurzame kantoorgebouwen van de wereld, vol met innovatieve technieken. Zo was door de vormgeving geen airconditioning nodig om het pand koel te houden in de zomer en werd het binnenklimaat ook gunstig beïnvloed door weelderige vaste beplanting in én buiten het gebouw.

VAN BANK NAAR SCHOOLBANK

Hedendaagse eisen

Denkend aan de hedendaagse eisen is er ruimte voor energetische verbetering. Tot begin 2020 was de ING bank hier gevestigd. In 2017 is het pand gemeentelijk monument geworden. Bij het ontwerp dienen de monumentale waarden van het gebouw in stand worden gehouden.

Ambitie: maximaal circulair renoveren

Het uitgangspunt is om de bestaande waarden en materialen zo veel mogelijk te hergebruiken. Een concreet voorbeeld is om voor de installatietechniek de luchtbehandelingskasten te hergebruiken.

Uitvoeringsplan en aanbesteding & realisatie

Merosch is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp, de uitwerking van de duurzaamheid en energiezuinigheid. We willen een gezonde, comfortabele en energiezuinige school realiseren.

Terug naar het overzicht

"Als men ziet wat juist is, en het nalaat, is het gebrek aan moed."
Confusius 551 v.c. - 479 v.c.