Oud ING hoofdkantoor wordt maximaal circulair gerenoveerd en getransformeerd naar een internationale school.

Foto's: Alberts & Van Huut

Door de groei van internationaal onderwijs heeft de gemeente Amsterdam drie torens in het gebouw ‘Zandkasteel’ gekocht. De torens worden getransformeerd naar een tweede vestiging van AICS (Amsterdam International Community School). De ambitie is om deze drie torens zo circulair mogelijk te renoveren. Het bruto vloeroppervlak van de drie torens is 16.800 m2. Het is geschikt voor 1400 leerlingen, docenten, parkeren van fietsen.

In 1987 al duurzaam kantoorgebouw

Het Zandkasteel is gebouwd in 1987. Het gebouw heeft een originele organische architectuur en is voorzien van bijzondere kenmerken als inpandige waterwerken. In deze periode was het gebouw één van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland, vol met innovatieve technieken.

VAN BANK NAAR SCHOOLBANK

Hedendaagse eisen

Denkend aan de hedendaagse eisen is er ruimte voor energetische verbetering. Tot eind 2019 is de ING bank hier gevestigd. In 2017 is het pand gemeentelijk monument geworden. Bij het ontwerp dienen de monumentale waarden van het gebouw in stand worden gehouden.

Ambitie: maximaal circulair renoveren

Het uitgangspunt is om de bestaande waarden en materialen zo veel mogelijk te hergebruiken. Een concreet voorbeeld is om voor de installatietechniek de luchtbehandelingskasten te hergebruiken.

Uitvoeringsplan en aanbesteding & realisatie

Merosch is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp, de uitwerking van de duurzaamheid en energiezuinigheid. We willen een gezonde, comfortabele en energiezuinige school realiseren.

Terug naar het overzicht

"Logica brengt men van A naar B, verbeelding brengt men overal."
Albert Einstein 1879 - 1955