Door Merosch is in een inventarisatiestudie onderzocht wat het potentiŽle warmte- of koudeoverschot is van het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Concertgebouw, Zuiderbad, Q-park, Waterleiding van Waternet en de Albert Heijn.

Foto: Siebe Swart

Aan het Museumplein bevinden zich meerdere gebouwen waaronder: het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, het Concertgebouw, een Q-Park en een ondergrondse Albert Heijn. Allemaal met een substantiële energievraag en verschillende operationele WKO-installaties. De partijen hebben allen in een bepaalde mate een warmte en/of koude overschot. In dat kader is er in 2015 een initiatief ontstaan waarbij verschillende organisaties wilden kijken of de energievoorziening verduurzaamd kan worden door o.a. het koppelen van WKO-systemen en onderlinge uitwisseling van energie.

Door Merosch is in een inventarisatiestudie onderzocht wat het potentiële warmte- of koudeoverschot is van het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Concertgebouw, Zuiderbad, Q-park, Waterleiding van Waternet en de Albert Heijn. Aan de hand daarvan is vervolgens gekeken of er mogelijke perspectiefvolle koppelingen zijn.

Het begint met ambitie!

Uit deze studie is gebleken dat er een aantal kansrijke scenario’s zijn, waaronder een koppeling tussen het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, Albert Heijn en Q-Park.

Momenteel is Merosch bezig met een verdiepingsstudie, waarbij de haalbaarheid van deze koppeling nader wordt onderzocht. In de verdiepingsstudie wordt de koppeling ruimtelijk en technisch uitgewerkt op voorontwerpniveau, wordt de financiële rentabiliteit bepaald en wordt de mogelijke exploitatievorm uitgewerkt. Op basis van dit onderzoek moet het management van de betrokken partijen in staat zijn een weloverwogen keuze te maken t.a.v. de realisatie van het project.

Duidelijk is in ieder geval wel dat het een uitermate technische, organisatorische en financiële uitdaging is. Iets waar we graag onze tanden in zetten. Het begint in ieder geval met ambitie en die is hier zeker aanwezig!

 

Terug naar het overzicht

"Als men ziet wat juist is, en het nalaat, is het gebrek aan moed."
Confusius 551 v.c. - 479 v.c.