Samen met gemeente Nieuwkoop een circulaire gemeentewerf realiseren.

Het ontwerp van het gebouw en de impressies zijn gemaakt door ORGA architect

Gemeente Nieuwkoop heeft de ambitie om een circulaire gemeentewerf te realiseren. Dit dient als voorbeeld voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. De constructie van het circulaire gebouw is volledig van hout. De gevarieerde afwerking is een mix van biobased en hergebruikte materialen. De hoge duurzaamheidsambitie is doorgetrokken in het energieconcept: het ontwerp is gasloos en voorziet zowel het gebouw als het elektrische wagenpark van energie.

Uniek in Nederland: een bruindak

Voor bevordering van de biodiversiteit is het dak van het kantoor voorzien van een mos sedum groendak. De overkapping krijgt een bruindak, een in Nederland nog onbekend begrip. Een bruindak is een dak met substraat van de bestaande uitgegraven grond voorzien van wat boomstammen, takken en stenen. Dit dak wordt ingezaaid met een bloemrijk mengsel van inheemse plantensoorten. Met als resultaat een natuurinclusief gebouw dat zich inpast in het lokale ecosysteem.

Minimaal energieneutraal

Merosch is verantwoordelijk voor het installatie- en bouwfysisch ontwerp. Daarnaast is Merosch verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met het thema ‘Energie’. Het gebouw wordt minimaal energieneutraal. Waarbij het streven is om het gebouw Nul-Op-De-Meter (NOM) te realiseren. Hier zit NOM Vervoer voor het gedeeltelijke elektrische wagenpark bij.

Warmte- en koude levering via restwarmte waterzuiveringsinstallatie

Een leuk feit is dat het gebouw wordt aangesloten op een distributienet en Effluent Warmterivier. Dit is restwarmte uit een waterzuiveringsinstallatie. Dit wordt gebruikt voor de warmte- en koude levering.

Terug naar het overzicht

"Zonder wrijving geen glans"
Ronald Schilt