Benjamin van der Kemp, student aan de Haagse Hogeschool Climate and Management / Ruimtelijke Ontwikkeling heeft onderzocht waar een gebouw aan moet voldoen voor een WELL-certificering.

Traditionele certificeringsnormen rond duurzaamheid zijn gericht op energie, water en afval. De WELL Building Standard® richt zich daarentegen specifiek op gezondheid en welzijn van medewerkers met als doel gebouwen te realiseren die een bijdrage leveren aan het bevorderen en beschermen van de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Download hier een artikel over de verschillen tussen BREEAM en WELL.

Er valt veel te vertellen over de WELL-certificering. We lichten de belangrijkste conclusies van Benjamins onderzoek toe.

1. Melanopische lichtintensiteit

In WELL wordt op het gebied van licht omschreven dat het belangrijk is dat werknemers blootgesteld worden aan hoge frequenties en intensiteit van licht in de ochtend en lage frequenties en intensiteit in de middag. Voor WELL kan het kantoor zo ingericht worden, dat medewerkers in de ochtend wat meer licht krijgen, zodat ze goed wakker kunnen worden. Naar mate de dag wordt dit zo gereguleerd, dat het licht minder wordt, zodat er in de avond ook beter geslapen kan worden. Zie hier de uitgebreide informatie.

2. Biophilic Design

Het meest bijzondere en inspirerende stuk van WELL is het Biophilic Design. Dit design principe gaat er vanuit dat je gebruik maakt van de materialen die al aanwezig zijn in de natuur zoals hout, planten enzovoort:

Biophilia is de aangeboren biologische verbinding van de mensheid met de natuur. Het helpt verklaren waarom knetterend vuur en golven ons boeien; waarom een ​​uitzicht op de tuin onze creativiteit kan verbeteren; waarom schaduwen en hoogtes fascinatie en angst inboezemen; en waarom gezelschap van dieren en een wandeling door het park versterkt herstellende effecten hebben.’

Het is niet alleen groen en op ieder bureau een plant plaatsen. Het is ook variabiliteit in circulatie van lucht en thermiek alsmede een ontwerpstrategie van het interieur volgens de Fibonacci’s Golden Mean en beklemtoonde details zoals natuurlijk houtnerven; leer; steen, fossiel texturen; bamboe, rotan, gedroogd gras en kurk.

Een bekende Amerikaanse professor, Roger Ulrich, heeft onderzoek gedaan naar de stress reduction theory, dat de voorloper is van het Biophilic Design. Door galblaas patiënten te laten rehabiliteren met uitzicht op groen en dit te vergelijken met patiënten die dat niet hadden. Hieruit bleek dat patiënten sneller opknapten in een natuurrijke omgeving dan de patiënten die dit niet hadden. Download hier een uitgebreid document over deze manier van vormgeving: 14 Patterns of Biophilic Design (Engels).

3. Tweede deel WELL-certificering

Op dit moment is Benjamin bezig met het tweede deel van zijn stage. Dit gaat nog meer in op de WELL-certificering en wat de maatregelen kunnen zijn. Zo vond hij het idee van KRNWTR. Een tap waar medewerkers kraanwater kunnen halen. Op die manier wordt er ook om de zoveel tijd geld gedoneerd aan drinkwaterprojecten in Afrika. WELL gaat hiermee verder dan alleen de gezondheid van de werknemers, maar kijkt ook naar liefdadigheidsdoelen om hiermee een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Daarnaast zou het aanleggen van tuinen binnen of buiten kantoor stimulerend zijn. 

Terug naar het overzicht

"Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen, het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen."
Goethe 1749 - 1832