BODEGRAVEN - Merosch heeft met de renovatie van hun nieuwe kantoor, een gymzaal uit 1955, de hoogste GPR Gebouw-score gehaald binnen de categorie bestaande bouw.

GPR Gebouw is een digitaal systeem dat gebouwen meetbaar maakt op duurzaamheidsthema’s zoals energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Gezond, circulair, comfortabel en inspirerend

Het renovatieproject ‘Nieuwe huisvesting Merosch’ betreft een circulaire en duurzame renovatie van een oude karakteristieke gymzaal uit 1955 tot nieuwe huisvesting van adviesbureau Merosch. Het gebouw is volledig verduurzaamd met hoge ambities op het gebied van gezondheid, energie, circulariteit en een comfortabel & inspirerende werkomgeving.

Een gemiddelde GPR Gebouw-score van 8,8

De gemiddelde GPR Gebouw-score in de vergunningsfase is 8,8 en de EPC na renovatie bedraagt -0,12 oftewel: het gebouw is van Energielabel G naar A++++ gegaan. Tijdens het traject is duurzaamheid integraal in alle beslissingen meegenomen, een belangrijke voorwaarde was om het karakteristieke gebouw te behouden. Met dit project laat Merosch zien dat het wel degelijk mogelijk is om de kwaliteit van naoorlogse gebouwen te benutten en te laten voldoen aan de standaarden van de toekomst. Ook hebben zij gemerkt hoeveel mensen uit de buurt een emotionele binding hebben met het gebouw dat verloren was gegaan bij sloop (wat ook een van de plannen van de gemeente was). Oftewel: met de renovatie is ook invulling gegeven aan een vorm van sociale duurzaamheid.

Er zit nog wel een kanttekening aan de GPR Gebouw-score waar Merosch zich over verbaast: “De milieuscore is hoger als wij het gebouw hadden gesloopt en een nieuw gebouw hadden neergezet in plaats van volledig renoveren en handhaven van de gymzaal. Het zou niet moeten lonen om altijd nieuwe gebouwen neer te zetten, zeker omdat wij alles zoveel mogelijk hebben hergebruikt”. Aldus Ronald Schilt (directeur Merosch).

De GPR Gebouw-score is berekend volgens de nieuwste GPR Gebouw Versie 4.3 / vergunningsfase / geaccordeerd door GPR Gebouw Expert en gevalideerd door een Assessor.

----EINDE BERICHT---

Info GPR Gebouw-score
http://www.gprprojecten.nl/Home/Details/58224/Nieuwe-huisvesting-Merosch

Meer informatie over de renovatie:
www.merosch.nl/living-lab

Beelden: voor meer beelden kunt u contact opnemen met Esther Wagensveld: e.wagensveld@merosch.nl

Contactpersonen: Peter Stam & Esther Wagensveld
E: p.stam@merosch.nl
e.wagensveld@merosch.nl
T: 0172 65 12 64

Terug naar het overzicht

"Wees de verandering die je in de wereld wilt zien"
Mahatma Gandhi