15 april 2019

13:00 - 17:00 uur

Bodegraven


Nieuwe vorm van architectuur?

Impressie Brede School Weespersluis door architect KOW (het daadwerkelijk gebouw kan afwijken van deze afbeelding).

Een ding is zeker: na het dak gaat ook de gevel duurzame energie leveren. Hoe doen we dat op een mooie manier? Daarnaast vraagt ook de ambitie van meer groen in en om gebouwen om een andere manier van kijken naar onze gevels.

De uitdaging is hoe dit qua vorm er uit gaat zien en hoe dit financieel en qua exploitatiekosten gerealiseerd wordt. Betekent dit dat we aan de vooravond staan van een nieuwe vorm van architectuur?

Daarin moeten architecten dan wel de technieken en innovatieve oplossingen aangereikt krijgen om dit architectonisch op een mooie manier te kunnen doen. Om er voor te zorgen dat er niet alleen blauwe ´muren´ komen of dat er verdorde groene gevels ontstaan.

Programma maandag 15 april*

Het bijzondere aan Merosch Open Source is, dat naar aanleiding van de aanmeldingen en de aangegeven kennis het definitieve programma wordt samengesteld. (Het programma en de deelnemerslijst ontvangt u een week van tevoren). Uiteraard kunt u ervan uitgaan dat dit met zorg wordt uitgekozen. Heeft u dus zelf een vraag of kennis die u graag wilt delen? Dan kunt u dit aangeven op het aanmeldformulier en na zorgvuldige selectie kan het zijn dat u gevraagd wordt om te spreken.

In deze Merosch Open Source nemen wij u mee in de worstelingen en uitdagingen van het ontwerpen van deze daken en gevels bij hoogbouw. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. De nieuwste ontwikkelingen rondom PV-panelen (BIPV) 
  (Maandag door Peter Toonssen van Solliance).

 2. Wat betekenen de hoge duurzaamheidsambities voor de ontwerpen van de gevels en daken bij hoogbouw?
  (Marloes van Heteren Studio Solarix)

 3. Twee inspirerende top projecten met energieleverende gevels worden toegelicht: Floating Gardens en Brede School Weespersluis.
  (Door Arnoud Matser van Merosch).

 4. ‘Een gevel die meer waarde levert dan geld kost
  (Benno Oosterom Provincie Utrecht)

*Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.


Locatie

Het adres is: Eendrachtsweg 3, 2411 VL in Bodegraven. (Niet alle navigatiesystemen kennen dit adres, vult u dan nummer 4 in).


Aanmelden en kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Wel wordt er een actieve bijdrage verwacht. Daarnaast gaan wij ervan uit dat u zich minimaal een week van tevoren afmeldt als u toch verhinderd bent. (Als dit niet gebeurt, zijn wij genoodzaakt een no show fee van €50 euro in rekening te brengen)

AANMELDINGSFORMULIER


Doelgroep

De doelgroepen voor deze Merosch Open Source zijn: architecten, gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars.*

*Bij overboeking van de Open Source krijgen personen uit de primaire doelgroep de voorkeur.


Bevestiging

Zodra het minimum van 10 deelnemers zich heeft ingeschreven, ontvangt u een bevestiging. (Het maximum aantal deelnemers is 20 personen*. Als meer dan het maximum van 20 deelnemers zich aanmeldt, zal een extra sessie worden ingepland). Uiterlijk een week voor de sessie ontvangt u het programma en een overzicht van de deelnemers.


Doel Merosch Open Source

Merosch Open Source heeft tot doel kennis over het verduurzamen van de gebouwde omgeving beter, goedkoper en sneller toegankelijker te maken. Dit doen wij door voor gerichte doelgroepen rondom één specifiek onderwerp een Open Source sessie te organiseren. Voor meer informatie klik hier.

Terug naar het overzicht

"Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen, het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen."
Goethe 1749 - 1832